Har du råd til huset udenom ejerlejligheden?

 

Er du på udkig efter drømmelejligheden? Så pas på en af de mest oversete faldgrupper, når det gælder handel med ejerlejligheder: Husk at resten af bygningen følger med i købet. Alliance Advokater giver dig et par tips med på vejen.

“Når man køber ejerlejlighed, køber man samtidig en andel af hele bygningen, dvs. tag, opgang, mure, grund osv. Når de ting skal vedligeholdes, repareres, istandsættes eller udskiftes, er man som medejer med til at betale omkostningerne. Det gælder også forsikringspræmier, vej- og kloakbidrag og meget andet. Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i ejerforeningens forhold, herunder fællesudgifterne. Det kommer desværre bag på rigtig mange købere”, fortæller Alliance Advokater.

Læs referaterne

Det er et lovkrav, at sælger skal give køber en opstilling over økonomien i lejligheden og ejerforeningen som helhed i forbindelse med handlen. Det inkluderer minimum seneste referat fra ejerforeningens generalforsamling, seneste regnskab for ejerforeningen og eventuelt budget.

“Det er vigtigt at tjekke referaterne, for det er på generalforsamlingen, at de store økonomiske beslutninger tages. Det er nu rart som køber at vide, om man oveni lejlighedsprisen også skal betale for f.eks. nye altaner eller nyt tag til ejendommen, og i så fald efter hvilken fordelingsnøgle”, udtaler Alliance Advokater.

Hvis ejerforeningen allerede har fået lave større vedligeholdelsesarbejder på ejendommen, er det ligeledes relevant at tjekke, om ejerforeningen har optaget lån til finansieringen, således at man som ny ejer indtræder i disse lån.

Kan du leve med regelsættet?

Ejerforeningen beslutter også de regler, man som beboer skal leve under. Reglerne beskrives i foreningens vedtægter og husorden.

“Det er måske ikke den mest spændende læsning, men det er i vedtægter og husorden, man f.eks. kan se, om husdyr er tilladt, om lejligheden må lejes ud, hvornår der skal være ro om aftenen, om man har særlige pligter i forhold til trappevask og vedligehold af have osv.”, fortæller Alliance Advokater og anbefaler, at man søger advokathjælp inden købet.

“Det er bedre for både økonomi og sjælefred at vide på forhånd, om man har råd til de vedtagne ekstraudgifter, og om man kan leve under ejerforeningens regler. Den letteste vej til sikkerhed er at få en advokat til at undersøge sagen og påpege eventuelle faldgruber.

 

FLERE NYHEDER