Omtænk konfliktløsning og hent mange penge hjem til virksomheden

 

Når virksomheder rammes af konflikter, tyer de typisk til retssager, voldgifter og forligsforhandlinger. Konflikterne afskrives derefter som tab. Konfliktløsning ved mediation kan derimod hente rigtig mange penge hjem til virksomhederne.

“Tvister og retsager er ofte et hårdt økonomisk slag for mange små og mellemstore virksomheder. Hvis de pludselig skal bruge 100.000 kr. på konflikter, måske endda et par gange om året, så går det udover vækstmulighederne og den daglige drift”, udtaler Alliance Advokater. Alliance Advokater opfordrer derfor virksomhedsejerne til at overveje at indføre mediation som en mulig konfliktløsningsmodel.

Dialog betaler sig

“Mediation, eller konfliktmægling, er en let måde at afkorte konflikten og derved hente rigtig mange penge hjem til virksomheden. Det sender samtidig det signal til samarbejdspartnere, at virksomheden hellere vil forhandle end slås. Når parterne får talt tingene igennem med sparring fra en advokat, er det ofte muligt at redde både relationen og samarbejdet, noget som hverken voldgift, forligsforhandling eller retssager lægger op til”, udtaler Alliance Advokater.

Uvidenhed koster

Kun 29 % af virksomhederne indenfor byggeri, transport og IT/kommunikation har hørt om mediation. Men ifølge analyser fra Mediationsinstituttets nyligt udgivne Hvidbog, er mediation en økonomisk attraktiv vej:

En konflikt i små og mellemstore virksomheder koster gennemsnitligt mellem 80.000 kr. -105.000 kr., mens store virksomheders konflikter koster næsten halvanden million. Til sammenligning koster mediation kun omkring 50.000 kr.

Hurtigere konfliktløsning

Den store prisforskel skyldes blandt andet, at mediation afkorter længden af konflikten. Med mediation er konflikten typisk løst på 2-3 måneder. Forligsforhandlinger tager 3-5 måneder, men koster væsentligt mere end mediation. Retssager tager 12-16 måneder og voldgiftssager omkring 18 måneder.

Oplagt i kontrakter

Vil man sikre sig, at mediation bliver brugt ved konflikter, er det en god idé at skrive det ind i virksomhedens kontraktmateriale.

“Det er ofte lettest at gå med til dialog, hvis man aftaler det, før konflikten opstår. Det letteste for virksomheder er derfor at indføre en særlig klausul om mediation i kontrakten, der foreskriver mediation som første skridt til konfliktløsning. Hvis parterne ikke bliver enige, kan man gå videre til de mere omkostningsfulde traditionelle metoder”, udtaler Alliance Advokater.

Læs Mediationsinstituttets Hvidbog om mediation på www.mediationsinstituttet.dk

 

FLERE NYHEDER


DOWNLOAD BILLEDE

Klik på billedet for at downloade